←Prev   Tı-Lam-Ayn  Next→ 

ط ل ع
Tı-Lam-Ayn
Kökün genel değeri.
muttali mi oldu, görüp bildi mi , muttali olurum, karşılaşırım , muttali olsaydın, yakından görseydin , muttali olursun, maruz kalırsın , doğuyor , tomurcuk , doğduğu , onun çiçeği, tohumu , onun tomurcuğun(dan) , tulû edişi, doğuşu , böylece, artık ben muttali olurum, karşılaşırım, ulaşırım , o zaman muttali oldu, halini yakînen gördü , sizi muttali edecek, bildirecek , doğuş , (tulû ettiği) doğduğu yer , muttali olanlar, yakînen bilenler
   aṭṭalaʿa   (1)

19:78
Bu adam gaybı mı öğrendi, yoksa Rahman katında bir söz mü aldı?

   aṭṭaliʿu   (1)

28:38
Firavun dedi: \"Ey seçkinler topluluğu! Ben sizin için benden başka bir tanrı tanımıyorum. Ey Hâmân! Benim için çamurun üzerinde ocağı yakıp bana bir kule yap ki Mûsa'nın tanrısına ulaşayım. Aslında ben onun yalancılardan olduğunu sanıyorum.\

   iṭṭalaʿta   (1)

18:18
Sen onları uyanıktırlar sanırsın; oysaki onlar uykudadırlar. Onları sağ tarafa da sol tarafa da çeviririz. Köpekleri de iki kolunu girişe uzatıp yaymıştır. Onların durumunu görseydin kesinlikle onlardan yüz çevirip kaçırdın. Ve onlardan içinde mutlaka korku doldurulurdu.

   taṭṭaliʿu   (2)

5:13
Sonunda, verdikleri mîsakı bozdukları için onları lanetledik de kalplerini kaskatı yaptık. Kelimeleri yerlerinden kaydırıyorlar. Öğütlenmek üzere çağırıldıkları şeyden nasiplenmeyi unuttular. İçlerinden çok azı hariç, sen onlardan hep hainlik görürsün. Bununla birlikte onları affet, ellerini tut. Çünkü Allah güzellik sergileyenleri sever.

104:7
Ki tırmanıp işler yüreklere.

   taṭluʿu   (1)

18:90
Bir süre sonra, Güneş'in doğduğu yere varınca onu, ona karşı kendilerine bir siper yapmadığımız bir topluluğun üzerine doğar buldu.

   ṭalʿun   (1)

50:10
Yüksek yüksek hurma ağaçları büyüttük. Birbirine girmiş kümeler halinde tomurcukları vardır onların.

   ṭalaʿat   (1)

18:17
Güneş'i görüyorsun: Doğduğu vakit mağaralarından sağ tarafa kayar, battığı vakit ise onları sol tarafa doğru makaslayıp geçer. Böylece onlar mağaranın geniş boşluğu içindedirler. Bu, Allah'ın mucizelerindendir. Allah'ın kılavuzluk ettiği, doğruyu bulmuştur. Şaşırttığına gelince, sen ona yol gösteren bir velî asla bulamazsın.

   ṭalʿuhā   (2)

26:148
\"Ekinler, salkımları sarkmış hurmalıklar içinde.\

37:65
Tomurcukları tıpkı şeytanların başlarıdır.

   ṭalʿihā   (1)

6:99
Size gökten su indiren de O'dur! Biz o suyla her şeyin bitkisini çıkardık. Ondan da bir yeşillik çıkardık. O yeşillikten birbiri üzerine binmiş dâneler çıkardık. Hurma ağacının da tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzümlerden bağlar, zeytin, nar çıkardık. Birbirine benzeyeni var, benzemeyeni var. Meyve verdiğinde ve meyveler olgunlaştığında bir bakın onun ürününe! Bu size gösterilenlerde, iman eden bir topluluk için, çok ibret vardır!

   ṭulūʿi   (1)

20:130
Artık, onların söylediklerine sabret; Güneş'in doğuşundan önce de batışından önce de Rabbini överek tespih et! Gecenin bazı saatleriyle gündüzün iki ucunda da tespit et ki, hoşnutluğa erebilesin.

50:39
Artık onların söylediklerine sabret ve Güneş'in doğuşundan önce de batışından önce de Rabbinin hamdiyle tespih et!

   fa-aṭṭaliʿa   (1)

40:37
\"Göklerin sebeplerine ulaşırsam, Mûsa'ın tanrısına, da ulaşırım. Ben onun yalancı biri olduğunu düşünüyorum.\" Firavun'a, yaptığı işin kötülüğü bu şekilde süslü gösterildi de yoldan saptırıldı. Firavun'un tuzağı hep kayıptadır.

   fa-iṭṭalaʿa   (1)

37:55
Araştırdı, nihayet onu cehennemin ta ortasında gördü.

   liyuṭ'liʿakum   (1)

3:179
Allah, müminleri şu üzerinde bulunduğunuz halde bırakmayacaktır. Sonuçta pisi temizden ayıracaktır. Allah sizi gaybı bilir duruma da getirmeyecektir. Şu var ki Allah, resullerinden dilediğini seçer. O halde Allah'a ve resullerine inanın. Eğer inanır, korunursanız sizin için büyük bir ödül vardır.

   muṭṭaliʿūna   (1)

37:54
Dedi: \"Siz de bir araştırır mısınız?\

   maṭlaʿi   (1)

97:5
Bir esenlik ve huzur vardır; sürüp gider o, tan yeri ağarıncaya kadar!

   maṭliʿa   (1)

18:90
Bir süre sonra, Güneş'in doğduğu yere varınca onu, ona karşı kendilerine bir siper yapmadığımız bir topluluğun üzerine doğar buldu.

Teşekkür ederim:
IslamAwakened
bu kök sayfaları mümkün kılan herkese teşekkür etmek istiyor.
Çalışmadan formüle etmek için ilham aldık...